Monique Verbruggen - Glas Leeft

Monique Verbruggen

Te zien op de volgende locatie(s):

Monique Verbruggen (1957) woonachtig in Kubaard.

“Een paar jaar na mijn geboorte in 1957 zijn mijn eerste herinneringen sterk verbonden met de tegen over elkaar staande spiegels van mijn moeders kaptafel. Eindeloos verdubbelden de parfumflesjes door de spiegels. Toen vond ik dat wonderlijk en onbegrijpelijk. Jaren later leerde ik dat dat het Droste effect heet. Weer járen later en dát is 35 jaar geleden, ben ik professioneel met glas en spiegels gaan werken in mijn huidige woonplaats Kûbaard in Friesland.”

Licht en schaduw hebben Monique altijd gefascineerd. De transparantie van glas, het beïnvloeden van een ruimte door te spelen met schaduw, licht en kleur.

“Mijn reuze caleidoscoop lijkt op het eerste gezicht industrieel erfgoed. Pas als je dichterbij komt, zie je dat je aan dit monumentale kunstwerk mag draaien. Ik vind het geweldig als ik mensen aan de caleidoscoop wielen zie draaien en hen zie verdwijnen in een zelf gecreëerde wereld. Zolang men draait en kijkt is men gefocust en op ontdekkingsreis. Dit kunstwerk staat voor ontwikkeling en verandering. Blijf maar draaien, er ontstaat altijd wel iets nieuws. Maar blijf ook eens stilstaan, kijk om je heen en zie of draai zelfs eens terug. Zie mijn caleidoscopen in dat opzicht als een spiegel van het leven. Je kunt er alles van maken wat je wilt.”