Marco Lopulalan

Te zien op de volgende locatie(s):

Als Molukse jongen van 18 zette Marco zijn eerste stappen in de kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal. Hij is opgegroeid in de arbeiderswijk van Leerdam, “achter de Pijp” welteverstaan. Zijn opa was  kelkenmaker op “De Hut” een specialisatie die Marco als geen ander beheerst.  En dan ga je dus naar de glasfabriek waar niet alleen zijn opa maar ook zijn moeder werkte.

Lopulalan is als een vis in het water en valt op de werkvloer al snel op vanwege zijn creativiteit. Hij mag een opleiding doen en schopt het uiteindelijk tot Meesterglasblazer. Een titel die hij met trots draagt. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare!”

Marco voelt zich niet per se een kunstenaar maar een ambachtsman. Tuurlijk drukt hij als glasblazer een bepaalde stempel op een stuk, een soort eigen handschrift. Maar het gaat hem meer om de skills, het feit dat je alle aspecten van het glasblazen onder de knie hebt. Dat maakt hem meester. Toch is het een term die hij zelf in het verleden niet veel gebruikte.  Het was meer iets wat andere over hem zeiden. Zeker omdat hij jarenlang hét gezicht van Royal Leerdam Crystal is geweest. In die functie heeft hij in 2002 het huwelijksservies voor Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima mogen blazen.

Na het stoppen van Royal Leerdam Crystal als fabriek (2020) besloot Marco door te gaan als zelfstandige. Een enorme uitdaging maar eentje die hij met beide handen heeft aangegrepen. Als een van de laatste beheert hij de techniek van de Leerdamse School en die wil hij niet verloren laten gaan.

Lopulalan reisde de afgelopen decennia de hele wereld over, volgde workshops, bezocht wereldberoemde glasateliers in Italië en Tsjechië. Hij werkte samen met meesterontwerpers als Siem van de Marel en Peter Bremers.

Zijn gedrevenheid komt voort uit wat het vak voor hem betekent. Het heeft hem zo’n tien jaar gekost om het een beetje onder de knie te krijgen. Daarna kwam het moment dat hij over de drempel stapte; hij werd gegrepen door het glas – vergelijk het met een verliefdheid. Vanaf toen ontwikkelde hij een passie voor het vak en doet hij er alles aan om die liefde te laten groeien. En hoe hij het precies doet, kan hij eigenlijk niet vertellen. Hij gebruikt zijn handen en zijn mond en dat precies op het juiste moment, terwijl het vloeibare glas afkoelt. Het zit voortdurend in zijn hoofd.