Locatie: Meent 61, 4141 AB Leerdam

De Rooms Katholieke Mariakerk

De buitenkant van de Rooms Katholieke Mariakerk is al prachtig, maar eenmaal binnen zie je direct waarom veel Leerdammers dit de mooiste kerk van Leerdam vinden. De kerk is ontworpen door de uit Frankrijk afkomstige pater Dom Paul Denis Bellot (1876-1944, toen monnik van de Sint Paulusabdij te Oosterhout), in samenwerking met Hendrik Christiaan van de Leur (1884-1994, architect uit Nijmegen). De kerk is toegewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis, is gebouwd in jaren 1928-1929 en in 1930 in gebruik genomen. Het ontwerp geldt als een belangrijk werk in het oeuvre van de ontwerpers en volgt de mode van katholieke kerkenbouw van die tijd. Bellot zocht naar een eigentijdse kerkelijke architectuur, met respect voor het verleden. Zijn vormkeuze is traditioneel te noemen, maar met gebruik van nieuwe materialen en technieken. Aan de buitenkant is het ontwerp sober expressionistisch. Het interieur is echter uitbundiger en kleurrijker met invloeden van Art Deco.

  • Glazen bakstenen en glasmozaïek in het interieur van de kerk: Kenmerkend zijn het gebruik van baksteen en siermetselwerk. Voor de felgekleurde bakstenen werden hier niet geglazuurde bakstenen gebruikt, maar gekleurd glas speciaal gemaakt door de Katholieke Poolse werknemers uit de glasfabriek Leerdam. Het is uitgevonden door de oud directeur van de glasfabriek, Cochius. Dit geldt ook voor het glasmozaïek op de altaren. Typerend zijn de paraboolbogen die in het hele ontwerp terugkomen.
    Bij een restauratie in 1990 zijn de glas-in-lood ramen hersteld. Een prachtige lichtval is te bewonderen door deze ramen aan de westzijde, boven de orgelgalerij.
  • Het glazen kunstwerk ‘Diamant’: In een nis op het priesterkoor bij het hoogaltaar is een glazen kunstwerk te zien van beeldend kunstenaar Mérie van Zandwijk Rijnberk uit Rhenoy. Het object is geblazen in een mal en heeft de vorm van een diamant van 21 x 36 cm.
  • Het orgel: Het orgel is gebouwd door firma K.B. Blank in 1974