CH 11 2020

Uranium Glass, blowing, handforming, cutting, gluing

27 x 27 x 9.5 cm

Barbara Nanning

Te zien op de volgende locatie(s):

Barbara Nanning is al meer dan veertig jaar een internationaal bekende kunstenaar met werken in tal van openbare en particuliere collecties over de hele wereld. De Nederlandse kunstenares, die zichzelf omschrijft als een ‘driedimensionale ontwerper’, kreeg al snel wereldwijde erkenning voor haar unieke schaalvormen en sculpturen.

Na haar afstuderen aan de gerenommeerde Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (Nederland), begon Nanning haar carrière als keramiste. Ze maakte kennis met het medium van levendige kleuren die voorheen alleen mogelijk waren in de schilderkunst. Hiermee gaf zij een onverwachte, bijna onwerkelijke dimensie aan haar werk. Toch nam Nanning al snel de verrassende stap om glas aan haar repertoire toe te voegen – het materiaal waarop ze zich uiteindelijk exclusief zou gaan richten. Experimenterend met pate de verre, glasblazen en vergulden, versmelt ze verschillende werelden tot een geheel eigen beeldtaal.

De natuur, zowel organisch als anorganisch, is haar constante bron van inspiratie. Ze bestudeert veelzijdige kristallen, zachte kwallen, bloemen en micro-organismen met een bijzondere fascinatie voor vorm, structuur en geometrie. Haar constante honger naar nieuwe uitdagingen heeft Nanning naar Nový-Bor in Tsjechië gebracht. Daar geniet ze van de steun van de meest getalenteerde glasblazers en polijsters, maar vooral van de mogelijkheid om kleur op een totaal nieuwe manier toe te passen. In Nový-Bor blaast Nanning haar vormen, die vervolgens worden gezaagd, geslepen, gepolijst en gezandstraald.

Barbara Nanning combineert traditie met vernieuwing, Oosterse weelde met Hollandse soberheid, vrijheid met structuur en rede met emotie. Haar werk is een samensmelting van klassieke ambachtelijke methoden en innovatieve materialen. Daardoor sluit haar taal niet aan bij een bestaande, maar vormt ze een heel eigen universum.

Tijdens het evenement Glas Leeft is het werk van Barbara Nanning te zien bij Sommer Dutch Glass Art aan de Lingedijk 8.